IMG_9914.jpeg
 

manuele therapie

Iedereen zit, staat, slaapt, beweegt op zijn/haar unieke manier. Dit kan ervoor zorgen dat we niet meer in balans zijn. Wanneer we een lichaam uit balans gaan belasten, vergroot de kans op problemen - lokaal of elders. De ongemakken die hieruit voortvloeien laten ons nog minder efficiënt, minder functioneel en minder vaak bewegen.

Manuele therapie is een specialisatie binnen de algemene kinesitherapie. Als manueel therapeut bekijk je de klachten niet langer als een lokaal probleem, maar zoek je naar verbanden tussen verschillende mechanische en/of neurofysiologische systemen. We beschouwen het lichaam als één functioneel geheel en proberen oorzakelijke en onderhoudende factoren via een grondige anamnese en onderzoek op te sporen. 

Binnen de manuele therapie maakt men gebruik van verschillende behandelingstechnieken. Deze kunnen zich richten op de zachte weefsels, denk aan spieren, pezen, ligamenten, bindweefsel maar ook organen kunnen hun rol spelen.  Naast deze weefseltechnieken werken we uiteraard ook op de gewrichten. Dit kan onder de vorm van mobilisaties. Mobilisaties zijn zachte technieken waarbij het gewricht word bewogen op zachte wijze en binnen de (pijn-)grenzen. Echter, de meest bekende is de manipulatie: de ‘krak’. Deze techniek is een zeer snelle maar kleine beweging die wordt ingezet door de therapeut en vaak een krakend geluid geeft. Dit kan dus een deel van de behandeling zijn, maar is zeker geen vereiste.