Myo-fasciale therapie

Net zoals in de manuele therapie, wordt er in deze specialisatie uitgegaan van een globale aanpak. In de conventionele anatomische modellen wordt er vanuit gegaan dat elke spier een begin- en eindpunt heeft op het skelet waardoor het éne segment beweegt ten opzichte van een ander. In de myofasciale therapie heeft men een andere visie op het lichaam. 

Wat is Fascia? 

Fascia is het bindweefsel dat overal aanwezig is in het lichaam. Het is een structuur die nog weinig onderzocht werd en er is zeker nog ruimte voor inzichten. In het bindweefsel bevinden zich zéér veel zenuwuiteinden wat maakt dat het enorm gevoelig en beïnvloedbaar is. Fascia is dus te vinden in, rond en tussen onze spieren maar ook rondom onze organen. In de myofasciale behandelingen richten we ons voornamelijk op het musculaire aspect. Bindweefsel verenigt alle delen van het lichaam en vormt een veelvoud aan myofasciale ketens, Een gevolg hiervan is dat een articulair, musculair of ander onevenwicht ergens in het lichaam een mechanische spanning geeft, waarbij de fascia dan noodgedwongen een compensatie zoekt en elders in het lichaam een onevenwicht veroorzaakt.

Wat met de spieren? 

Wat is nu het gevolg van deze visie binnen de kinesitherapie? Wel door de connecties die worden gevormd door het bindweefsel, ziet de anatomie er volledig anders uit: geen start- en eindpunt voor elke spier afzonderlijk maar eerder volledige functionele ketens die zich opwerken doorheen het hele lichaam. Dit vertaald zich voornamelijk in de denkwijze waarop we een blessure of overbelasting benaderen.

Een voorbeeld: fascitis plantaris of hielspoor

conventioneel gezien is dit een ontsteking van de aanhechting van de korte tienbuigers (m flexor digitorum longus). In deze optiek moeten we ervoor zorgen dat deze spier wordt ontlast en de ontsteking kan wegtrekken.

Binnen de myo-fasciale visie, hoort deze spier in een functionele spierketen die zich uitstrekt tot aan de schedelbasis. Wat ons plots meer opties geeft om onze behandeling op te richten en de kans op herstel dus dermate verhoogd.

 
 
IMG_9927.JPG